Жители Новых Петровцов, которые прямо под Межигорьем про своего «феодала», они называют его «он». Или как «он» превратил их жизнь в концентрационный лагерь

1302442821-U1856Поездки активистов к Виктору Януковичу в «Межигорье» в очередной раз заставили журналистов обратить внимание на село Новые Петровцы, которое расположено вплотную к резиденции. Журнал «Тиждень»  выясняя о том, как же живется сейчас местным жителям рядом с таким важным соседом пришел к выводу, что жизнь эта — почти как в концлагере.

Из жизни феодала

«Коли автор цих рядків їхав 29 грудня 2013 року з групою автолюбителів до «Межигір’я» кружним шляхом, щоб спробувати непоміченими таки пробратися до самої резиденції президента, то був упевнений, що місцеві будуть якщо не на боці Януковича, то принаймні не надто радітимуть заїжджим зайдам. Особливо коли згадати відданість селян своїм «сеньйорам» у вотчинах таких відомих феодалів новітнього часу, як Тетяна Засуха та Михайло Поплавський. Однак реальність виявилася кардинально іншою: новопетрівчани, багато з яких безпосередньо працюють на забезпечення життєдіяльності феоду Януковича, ненавидять «гаранта». Навіть не з політичного погляду, хоча й таких ми знайшли чимало. Річ у тім, що страхи Віктора Федоровича перетворили буденне життя людей ледь не на концентраційний табір».

О том, как они существуют под «крылом гаранта», люди, без прикрас, рассказали корреспонденту издания.


«Януковича тут зазвичай не кличуть по імені, а кажуть: «Він». Звучить майже як «господар», «батько». Так воно і є – виходець із донбаського міста Єнакієвого перетворив чималеньке навколостоличне селище з довгою історією на власний феод. Ось тільки, на відміну від хорошого феодала, він не тільки не піклується про своїх підлеглих, а й ігнорує їх, бо банально боїться.

Зупиняємося біля розкішної будівлі сільради, де засідає одіозний голова Нових Петрівців Родіон Старенький, який завжди слухняно бігає до суду з проханнями про заборону будь-яких акцій біля президентського помешкання. Обабіч кілька яток та кіосків, із яких миттєво виходять продавчині бальзаківського віку, що, побачивши жовто-блакитні прапорці в руках мітингувальників, починають підбадьорювати: «О, до Фьодорича приїхали. Правильно, треба цього тхора з нори викурювати. Щоправда, він уже кілька днів як у Карпати втік – чули, як його вертоліт гудів». Я спочатку не вірю своїм вухам. Підходжу до жінок ближче, зав’язую бесіду. Питаю, чому вони так не люблять свого сановного сусіда.

Одна з жінок емоційно вступає в розмову й розповідає, що місцевих майже не беруть на роботу до «Межигір’я» – усіх привозять з інших міст, усіх добирає внутрішня охорона, бо, мовляв, місцеві є групою ризику, тому їх не можна близько підпускати до «тіла». Тож зиску місцеві мешканці від можновладного сусіда не мають жодного. А ось проблем не злічити, і найперша – з моменту переїзду сюди Віктора Федоровича вони фактично перестали бути господарями у власному домі. Тому дуже радо допомагали всім охочим прогулятися селом у пошуках неперекритих підходів до резиденції. Слід визнати, таких дуже мало, всюди міліція, кордони «Беркута» зі щитами, вже звичні киянам перегороджені автобусами та вантажівками провулки – справжня тобі війна.

«Відтоді як «Він» тут поселився, нам тут життя немає, – екзальтовано розповідає продавець галантереї. – Ще поки він президентом не став, то якось ще терпимо було. А як обрали його, то тут узагалі казна-що коїться. Півсела перерили ровами, щоб до нього пройти не можна було, постійно купа ментів, увечері на вулицях справжня комендантська година. Таке враження, ніби в концтаборі якомусь живемо. У мене он з ганку той паркан із «колючкою» видно, так ми тут між собою жартуємо, що то для нього ще з в’язничної юності звичний пейзаж. «Батя, я працюю, твою мать», – припечатує майже римованою лайкою в кінці».

Еще об одном элементе барского образа жизни нынешнего главы государства рассказали «Наші гроші». В своем материале они утверждают, что Президент Украины два года летал на незарегистрированном и нерастаможенном вертолете.

«Вертоліт Agusta AW 139 з бортовим номером UR-CRB отримав реєстраційне посвідчення Державної авіаслужби України у липні 2013 року. Про це свідчать дані Реєстру цивільних повітряних суден України станом на 8 січня 2014 року.

Державне авіапідприємство «Україна» Державного управління справами орендувало цей вертоліт у ТОВ «Центравіа» ще у 2011 році. Вартість оренди тоді була визначена у розмірі 7,50 млн грн. на рік.

Після цього спотерри зафіксували пересування Agusta AW 139 з бортовим номером UR-CRB у повітряному просторі України. Тобто вертоліт виконував польоти до того, як Державіаслужба видала реєстраційне посвідчення. Хоча в обґрунтуванні закупівлі послуг з оренди вертольота було вказано, що вертоліт Augusta 139 бортовий номер UR-CRB є єдиним екземпляром в Україні, допущеним до експлуатації в ТОВ «Центравіа», що підтверджується висновком Міністерства транспорту та зв`язку України та Управлінням державної охорони України».


Янукович и выборы


На прошлой неделе много говорили о Викторе Януковиче в контексте выборов 2015 года. В частности, и в политикуме и в СМИ был поднят вопрос, когда же собственно должен избираться гарант в 2015 году, или раньше.

«Тиждень»  попробовал разобраться в этом вопросе, правда, результат получился весьма сумбурным. Так издание, начало свой материал с освещения точки зрения оппозиции по этому вопросу. «…Янукович обрався в 2010 році, отже, це перший рік його повноважень. 2011-й – другий, 2012-й – третій, 2013-й – четвертий. Відповідно, 2014-й – п’ятий. На все добре.

Водночас опозиція мовчить про ст. 103 Конституції. А ця стаття прямо каже, що президент обирається на п’ять років. Очевидно, з лютого 2010 року до березня 2014 року минає лише чотири роки та один місяць. І ініціатива Бригинця, таким чином, суперечить ст. 103.

Але диявол, як відомо, в деталях. Коротко пригадаємо все спочатку.

30 вересня 2010 року Конституційний суд де-факто скасував дію Основного Закону, ухваленого в грудні 2004 року. Тим самим конституційні судді не лише створили небачений в модерній Європі прецедент, але й наплювали на обіцянки Віктора Януковича, котрий перед тим, як стати президентом, не раз полум’яно обіцяв всіляко відстоювати Конституцію-2004 і передбачену нею параментсько-президентську республіку. Втім, Віктор Федорович анітрохи не образився.

На жаль, повернувши нову-стару Конституцію, автори цієї операції заклали колізію: за текстом Основного Закону від 1996 року, чергові вибори парламенту мали відбутися в березні четвертого року його повноважень, а вибори президента – в жовтні п’ятого року повноважень глави держави. Відтак парламент розпочав процес внесення змін до розділу XV нової-старої Конституції – до її Перехідних положень. Ішлося про те, щоб встановити однаковий термін повноважень для президента, Верховної Ради, парламенту Криму та всіх місцевих рад – 5 років».

А дальше издание рассказывает о тех самых нюансах и деталях, которые появились с возвращением к новой/старой Конституции.

«Конституційні зміни також чітко вказували, що обидва голосування мають відбутися в 2012 році. Сьогодні опозиціонери заявляють, що в цьому Перехідні положення суперечать «основному тілу» Конституції. Проте Перехідні положення – це лише один із розділів Основного Закону, який, на думку багатьох правників, має таку ж силу, як і решта чотирнадцять.

Разом із тим не можна не звернути увагу на дивну мотивацію деяких прибічників конституційних змін. Так, комуніст Адам Мартинюк під час обговорення цього питання в парламенті три роки тому заявив: «Якщо ми не внесемо зміну в Конституцію України, то ми зменшимо конституційний термін президента, який піде у жовтні, в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень. Тобто він не добуде десь майже один рік своїх повноважень».

Отже, депутат Мартинюк був упевнений, що за Конституцією 1996 року п’ятим роком повноважень Януковича має бути саме 2014-й! Саме те, про що кажуть нині депутат Бригинець та його однодумці».


Пока оппозиция выясняет когда же все таки должны по закону состояться очередные президентские выборы, не прекращаются разговоры о том, кто же имеет наибольшие шансы на победу в них.Gazeta.ua  выяснила это у политтехнолога Дениса Богуша.

«- Можно ли сейчас прогнозировать, кто выйдет во второй тур?

- Вероятнее всего, что выйдут Кличко с нынешним главой государства. Однако есть несколько схем, которые могут изменить этот сценарий. Когда Янукович выйдет во второй тур с Петром Симоненко. На востоке часть электората заберут у нынешнего президента, и отдадут главному коммунисту. Таким образом во власти надеются на победу Януковича из-за того, что оппозиционные лидеры вообще не выйдут во второй тур. Оппозиция же думает, что Яценюк и Кличко могут выйти во второй тур без Януковича. Пока обе схемы кажутся фантастическими.

- Насколько реальны шансы на победу у Януковича после Майдана?

- Очень реалистичные. Главным образом, выборы в пяти проблемных округах показали, что эта власть может сделать любые результаты. Это тоже понятно, и судя по организационным возможностям оппозиции. Поэтому, если бы выборы проходили сейчас, то Янукович снова стал бы президентом. А наблюдатели СНГ легитимизируют эти результаты, а других могут и не допустить». 


Зачем «дружить» с Россией?


Новый год не снял один из самых «острых» вопросов прошлого года: зачем Украине «дружить» с Россией. Какие взаимные выгоды получают от «объятий» обе страны? Так, в интервью «Радио Свобода»  , сотрудник американского Атлантического совета Адриян Каратницкий, заявил, что главная цель РФ — укрепиться на стратегических объектах и отраслях экономики Украины.

«На мою думку, основна російська мета – опанувати притулки в різних стратегічних об’єктах і галузях українського виробництва, в суднобудівництві, в авіаційному секторі і газово-транспортній системі, котру теж можна вважати стратегічною».

Теги: , , ,

Оставить комментарий

Оставляя комментарий, пожалуйста, помните о том, что содержание и тон Вашего сообщения могут задеть чувства реальных людей, непосредственно или косвенно имеющих отношение к данной статье. Комментарии содержащие призывы к насилию и экстремизму, а также нецензурную лексику будут удалены. Регулярное нарушение данных правил повлечет к блокированию Вашего IP адреса. Размещение ссылок в комментариях запрещено.

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*